Szukaj

Trufle nazywane diamentami ziemi...

Andrea, 17 czerwiec 2019
Trufle nazywane diamentami ziemi...

Umbria, region w centralnych Włoszech, który jest przykładem pięknych okoliczności przyrody, wspaniałych zabytków, a także jest oazą dla miłośników ciszy i spokoju. Rozłożony na wzgórzach wśród zalesionych pagórków. Posiada swe największe kulinarne skarby...trufle, które zdecydowanie są powodem do dumy kulinarnej. Bardzo cenne, serwowane w najbardziej luksusowych restauracjach. 

Według Pliniusza Starszego przysmak ten powstał z błyskawic, ciepła i wody. Podejrzewano też, że trufle rosną tam, gdzie Jowisz cisnął gromem, ale pod warunkiem, że trafił w okolice dębu. Kochają je ludzie, a potrafią znaleźć je wyszkolone psy, zazwyczaj te małe i niezbyt rasowe. Rosną głęboko pod ziemią. Polowania na te niezwykłe okazy odbywają się gajach leszczynowych, ale częściej w lasach dębowych, gdzie trufle rosną w korzeniach dębów. Co charakterystyczne, grzybnia tych niesamowitych grzybów wypiera inne rośliny, dlatego  truflodajne lasy pozbawione są traw.  

Z wykorzystaniem tych grzybów można cieszyć podniebienie mnóstwem przetworów: salsy truflowe, makarony truflowe, masło z ich dodatkiem, oliwy z oliwek z truflą. Można też spróbować serów i wędlin. Na szczycie polecanych przez nas dań z wykorzystaniem trufli jest typowy makaron stringozzi z  z plastrami trufli marki D.O.S. z dodatkiem masła truflowego. 
Przepis znajdziecie poniżej.

Porcja dla 2 osób:

250g stringozzi truflowe

10g trufli w plasterkach
30g salsy truflowej
(białej lub czarnej - według uznania)
50g masła z truflą

50g masła tradycyjnego
kilka kropel oliwy z oliwek z dodatkiem trufli

15g filecików anchois


W misce przygotuj masło truflowe, masło tradycyjne, salsę truflową, drobno posiekane kawałeczki anchois i kilka kropel oliwy z oliwek z dodatkiem trufli. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy makaron będzie już na talerzu posyp startym parmezanem i płatkami trufli. Buon apetito! 







 

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów