Szukaj

Pasta di Gragnano ... co tak naprawdę kryje się w tym niezwykłym makaronie?

Karolina, 17 czerwiec 2019
Pasta di Gragnano ... co tak naprawdę kryje się w tym niezwykłym makaronie?

Włochy... kraj ten można kochać za wiele, za jedzenie, sztukę, krajobrazy, ludzi, tradycję. Tym, co łączy Włochów jest pasja do dobrego jedzenia. Gotowanie i biesiadowanie zawsze znajdowały się w centrum ich zainteresowania. Co oprócz smaku i jakości składników cechuje kuchnię włoską? Ich różnorodność kulinarna. Tak, jest ona niesamowicie szeroka - zaczynając od wyselekcjonowanych mięs, po typowe neapolitańskie babà nasączone w rumie, kończąc na przepysznym, prawdziwym makaronie. I to na nim się dziś skupimy! 

Mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie bez niego życia, spożywając go jako "primo piatto" czyli pierwsze danie w różnej postaci poprzez spaghetti, penne, casarecce, tortiglione i wiele innych. 



Miasto, które uznaje się za stolicę najlepszego makaronu na świecie to Gragnano, które leży nieopodal Neapolu. Niesie za sobą wieki doświadczeń w wyrabianiu i udoskonalaniu suchego makaronu. Każda jego nitka w naturalny i powolny sposób wysycha w ciągu kilkudziesięciu godzin, gdy podczas masowej produkcji czas ten skrócony jest zaledwie do kilku. Dlatego też jego wyrabianie nazwane jest "białą sztuką". Dzięki tej procedurze makaron uzyskuje delikatną chropowatość, przez co umożliwia zatrzymanie sosu na zewnętrznej i wewnętrznej powierzchni, wtedy potrawa nabiera niesamowitego smaku. Dodatkowo dochodzi odpowiednia mąka z pszenicy durum, która dzięki wilgotności powietrza oraz wody z licznych źródeł gór Lattari posiada wyjątkowe właściwości i walory. 



Nasze makarony,  pochodzą z rodzinnej manufaktury Premiato Pastificio Afeltra w Gragnano, które uzyskały certyfikat świadczący o autentyczności pochodzenia - I.G.P.  z języka włoskiego Identificazione Geografica Protteta. W kolejnym wpisie podpowiemy Wam, jak zrobić prawdziwy makaron z truflami!



Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów